Skriv omtale
×
Rating

  Send omtale
  lån på nett

  Slik kan du spare penger på skatten

  Over 5 millioner skattemeldinger på vei

  Fra 14 mars til slutten av mars sendes det ut over 5 millioner skattemeldinger. Fristen for innlevering er 30 april. Skattemeldingen mottar du digitalt og den gir deg oversikt over dine inntekter, formue, gjeld og hvor mye skatt du har betalt. Mange velger å stole på den forhåndsutfylte informasjonen og sjekker knapt sin skattemelding før den sendes inn. Faktumet er at det kan være penger å spare på din skattemelding, og vil du ha tak i de pengene må du legge av tid til å dobbeltsjekke opplysningene, og fylle i alle fradrag du har krav på. Får du restskatt bør du betale denne så fort som overhodet mulig.

  Skatt tilbake eller skattesmell?

  Det er oftest flere som får tilbake på skatten enn de som ender opp med restskatt. Rundt 2,7 millioner skattebetalere fikk tilbake skatt i fjor, mens rundt en million endte opp med restskatt viser tall fra skattebetalerforeningen. I år viser foreløpige tall at rundt 2,9 millioner kan få skatt tilbake, mens 900 000 kan ende med skattesmell. Skattemeldingen kan bli ekstra hyggelig for de som bevisst betaler litt ekstra på skatten, så de får «spart» opp penger, som utbetales ofte før sommeren.

  Viktig å dobbeltsjekke skattemeldingen

  Selv om du er sikker på at du har oppgitt rett informasjon tidligere, er det viktig å dobbeltsjekke skattemeldingen når den kommer inn. Sørg for at du har godt med til å gjøre dette. Tall fra skatteetaten viser at hele 500 000 skattebetalere åpnet sin skattemelding knappe to dager før innleveringsfristen i fjor. Små endringer i livet kan påvirke skattemeldingen, som lengre vei til jobben, endringer i familie, sivilstatus eller lånerenter. Ved å fylle i rett opplysninger om formue, inntekter, og ikke minst dra nytte av alle fradrag du kan ha krav på, er det mulig å spare penger! Dette er penger du kan legge på bufferen eller hvorfor ikke betale ned dine forbrukslån og refinansiering lån raskere.

  Usikker på hvor du skal begynne?

  Skatteetaten hjelper deg med hva du bør tenke på og hvordan du bør gå frem for å fylle i skattemeldingen på beste måte. Fradragsveilederen er et utmerket verktøy å bruke for å sjekke om du har søkt alle avdrag du har krav på. Visste du for eksempel at om du har lån, kan rentene på lånet gi deg fradrag på skatten med hele 22%, så lenge din nettoinntekt ikke er lavere enn nullpunktet på 79 600 kroner. Dette gjelder ikke bare boliglån, men også forbrukslån, studielån og kredittkort. Ikke bli forbauset om det finns mange flere fradrag du kan være berettiget til, da listen på fradrag er lang.

  Har du fått restskatt?

  Restskatt skal betales og fristen er enten  i august og september. Et tips til deg som har fått en baksmell med skatten er å sjekke om du har glemt å dra fra . Neste tips om restskatten stemmer, er å begynne tilbakebetalingen så fort du har mottatt skattemeldingen. Ikke vent med å betale til fristen, betal heller litt ekstra hver måned frem til fristen, så rekker du kanskje betale tilbake utestående beløp innen tid og slipper å låne penger. Om du ser at det blir vanskelig å holde tidsfristen bør du kontakte skatteetaten og forklare din situasjon, de er oftest veldig hjelpsomme med løsninger og hjelper deg sette opp betalingsavtale i henhold til din økonomiske situasjon. For deg som skal få penger tilbake kan utbetalingene variere fra april til november.

   

  Britt Pedersen
  Av Britt Pedersen
  15 mars 2023
  • Gratis tjeneste
  • Uforpliktende sammenligning
  • Oversiktlig