Skriv omtale
×
Rating

Send omtale

Smålån

Smålån er mindre lån som er beregnet for en kortere periode. Her kan man låne fra 1000 - 100.000 kroner. I listen under finner du beste smålån på det norske markedet.

Utvidet søk

Velger Lånebeløp

Velg Alder

 • 1 000 - 20 000 Lånebeløp
  49% Rente fra
  1 - 12 Måneder Varighet
  20 Min. alder
  Lån nå
  Annonselenke
  5/5 (25 Anmeldelser)
  Eff.rente 243% ved 8 000,- o/90 dager, etabl.geb. 350,-, Totalt: 9 764,-
 • 5 000 - 40 000 Lånebeløp
  8,73% Rente fra
  12 - 72 Måneder Varighet
  25 Min. alder
  Lån nå
  Annonselenke
  5/5 (12 Anmeldelser)
  Eff. rente 26,24%, 25 000,-, o/5 år, kostnad 17 716,-, totalt 42 716,-
 • 10 000 - 50 000 Lånebeløp
  9,90% Rente fra
  12 - 78 Måneder Varighet
  20 Min. alder
  Lån nå
  Annonselenke
  4.5/5 (14 Anmeldelser)
  Eff. rente 26,24%, 25 000,-, o/5 år, kostnad 17 716,-, totalt 42 716,-
 • 10 000 - 50 000 Lånebeløp
  8,73% Rente fra
  12 - 80 Måneder Varighet
  20 Min. alder
  Lån nå
  Annonselenke
  5/5 (18 Anmeldelser)
  Eff. rente 25,88%, 25 000,-, o/5 år, kostnad 16 595,-, totalt 41 595,-.
 • 10 000 - 75 000 Lånebeløp
  15,72% Rente fra
  12 - 80 Måneder Varighet
  25 Min. alder
  Lån nå
  Annonselenke
  4/5 (18 Anmeldelser)
  Eff. rente 23,90%, 65 000,-, o/5 år, kostnad 41 850,-, totalt 106 850,-
 • 10 000 - 100 000 Lånebeløp
  8,73% Rente fra
  12 - 72 Måneder Varighet
  25 Min. alder
  Lån nå
  Annonselenke
  3.8/5 (16 Anmeldelser)
  Eff. rente 23,90%, 65 000,-, o/5 år, kostnad 41 850,-, totalt 106 850,-

Smålån på dagen

Alt du trenger å vite om smålån

Artikkelen dekker følgende:

Hva er et smålån

 • Norske smålån
 • Kostnader ved smålån
 • Krav og forutsetninger
 • Hvilke alternativer har vi til smålån i Norge
 • Hvordan være smart med smålån
 • Fordeler og ulemper
 • Konklusjon

Hva er et smålån?

Smålån er lån av mindre beløp, hovedsakelig fra 1000 til 100.000 kroner. Enkelte aktører vil også kalle beløp inntil 500.000 kroner for et smålån, men sjeldent høyere enn dette.

Typisk er dette lån til forbruk på kort sikt, dersom du for eksempel trenger å pusse opp noe smått eller har et umiddelbart behov for å gjøre et innkjøp men ikke har fått lønn enda.

Du har kanskje opplevd at du plutselig må til tannlegen på akutt besøk, eller at vennegjengen inviterer til utenlandstur og lommeboka ikke lar deg dra?

Du kan med andre ord bruke et smålån dersom du plutselig har behov for penger, som for eksempel til uforutsette hendelser og utgifter.

Et smålån kan også benyttes til refinansiering av andre lån.  

Vanlig nedbetalingstid er minst ett år, opp til fem. Enkelte banker vil også tilby 15 år. Dette varierer fra bank til bank, og kommer også an på beløpet. Ofte kan man få utbetalt et slikt lån på dagen.

Smålån i Norge

I Norge finnes det en rekke tilbydere av smålån. Du finner det hos de store bankene i tillegg til mindre aktører som har smålån som spesialitet.

Ofte kan det være lurt å benytte seg av en finansagent. Det er selskaper som tilbyr søknadsprosessen for banklån som en tjeneste, hvor de tar imot din søknad og sender den videre til ulike tilbydere av lån.

Hvor mye koster et smålån?

Her er et eksempel på et såkalt smålån hos en Ferratum Money:

smålån fra ferratum

Den totale kostnaden vil naturligvis variere ut fra lånebeløp, men enda mer ut fra nedbetalingstiden.

Krav til deg som søker

Først og fremst er det ingen krav om sikkerhet, enten det skulle være i bolig, bil eller båt.

Alder er naturligvis et forbehold, og selv om mange tilbydere kun har 18-års grense er det mange andre som krever at du har fylt alt fra 20 til 23 år. 

Du må som regel ha en liknet inntekt, hvilket vil si at du har en inntekt som er meldt inn til skattemyndighetene det siste året, senest. I tillegg kan du ikke ha noen pågående inkassosaker. Dette er standardvilkår som tilkommer alle lån.

Dersom du søker om lån sammen med anre, såkalt medlåntaker eller medsøker, vil dette kunne øke sjansene for å få lånet innfridd. Merk deg at dette ikke er et absolutt krav.

Alternativer til smålån

Kredittkortet, som med tiden har høstet massiv kritikk for å være årsaken til mange gjeldsproblemer, er nå blitt et alternativ til dyre smålån.

Kredittkortet må utstedes i en bank, så det er naturligvis et krav at du allerede er bankkunde. For smålån gjelder jo dette også, ettersom du må ha en bankkonto som pengene kan overføres til både fra lønnsgiver og for lånet. 

Forskjellen fra smålån, er at du med kredittkortet har en bestemt kredittramme, og at du ikke får renter dersom du betaler avdragene innenfor tidsrommet i avtalen.

Gebyrer og renter er også ofte lavere ved bruk av kredittkort enn ved smålån. 

Sammenligning av kredittkort her.

Hvordan bruke smålån på en smart måte

Om kredittkort ikke er for deg og du ikke har andre alternativer, bør du legge en plan og være smart med ditt smålån.

Først og fremst bør du sette deg godt inn i hva lånet vil koste deg på sikt og månedlig, og hvorvidt din evne til å betjene lånet vil kunne endre seg, selv om du har råd til det akkurat nå.

Vil du få en lønnsforhøyelse med tiden? Eller satser du på å vinne i lotto? Sistnevnte scenario er lite trolig, og bør ikke være med i din vurdering om du skal ta opp et lån eller ei. Rentehevelser kan også forekomme, og her bør man være sikker på at man vil ha mulighet til å takle disse endringene i økonomien.

Dersom det er snakk om å ta opp lån for å gjøre investeringer som potensielt kan lede til fremtidig inntekt er det også et regnestykke bestående av forventet minste inntekt og den maksimale kostnaden på lånet.

Fordeler med smålån

 • Få penger når du trenger det
 • Ingen krav om sikkerhet
 • Fleksible betalingsordninger

Ulemper med smålån

 • Høye kostnader (gebyrer + renter)
 • Kan føre til impulskjøp
 • Kan påvirke kredittverdigheten din 

Konklusjon

Smålån er dyre, og er ikke noe du bør ta opp ofte, men kun når det virkelig er behov. Dersom du tror at du vil behøve mer enn bare litt av det smålån kan gi deg, kan du faktisk være bedre tjent med større forbrukslån istedetfor mange smålån som hoper seg opp.

Selv om lånet er dyrt er ikke den faktiske kostnaden (renter+gebyrer) så veldig stort i seg selv, men som en prosentandel av lånebeløpet så er det riktignok det.

Har du mulighet til å låne små beløp av venner og bekjente, vil du kanskje finne at du får bedre vilkår der. Men det er ikke alle som har mulighet til dette naturligvis. Sliter du med å betale tilbake kan det gå på bekostning av nære vennskap og gode relasjoner.

Det er lurt å gjøre utregninger på forhånd, og ta høyde for uforutsette forhold som kan oppstå. Synes du dette er vanskelig, bør banker og lånetilbydere kunne være behjelpelig med kalkulasjoner og gi full oversikt, derfor bør du alltid be om dette før du signerer en kontrakt. 

At smålån kan være gunstig er det ingen tvil om, dersom du har god betalingsevne og trenger penger på kort sikt. Bare vær sikker på at du vil ha mulighet til å betale også på kort sikt, så er du så trygg som du kan være!

Anbefalte artikler
lån penger til ferie

Lån penger for å finansiere drømmereisen

Drømmer du om ferie, men har lite penger? Kanskje vil du slå til på et ekstra godt reisetilbud? Eller trenger du bare litt ekstra penger når du reiser utenlands?

Les mer
Anbefalte sider
Brukerrangering:
4.8 / 5
basert på 46 tilbakemeldinger
Gi tilbakemelding
 • Gratis tjeneste
 • Uforpliktende søknad
 • Raskt svar

Låne-penger.com er en uavhengig finansportal. Vi sammenligner kun banker som er lisensierte finans - og kredittselskaper regulert av Finanstilsynet. Tjenesten er helt gratis og alle lånesøknader hos våre samarbeidspartnere er helt uforpliktende.