Skriv omtale
×
Rating

  Send omtale
  Forbrukslån med medsøker

  Forbrukslån med medsøker

  Det er mye du kan gjøre for å styrke en søknad om forbrukslån. Dette handler alltid om långivers vurdering av deg og din betalingsevne. Derfor vil ting som kredittscore og inntektsnivå ha mye å si.

  En av de beste måtene å skaffe bedre vilkår på forbrukslånet er imidlertid med en medsøker. Da kan du ende opp med en gunstig rente, som sparer deg for mye penger i det lange løp.

  Allikevel er det en del ting man skal være obs på før man søker på forbrukslån med medsøker. Her går vi gjennom disse tingene, og hvordan en medsøker kan være gunstig for din forbrukslånsøknad.

  Hva er en medsøker?

  En medsøker er en person som stiller som ekstra økonomisk sikkerhet på lånesøknaden din. I disse tilfellene vil du som oftest få en bedre effektiv rente på forbrukslånet ditt. Det er helt enkelt fordi banken tar en lavere risiko med lånet når to søker om det, i stedet for én.

  Forbrukslån er lån uten sikkerhet, som betyr at din betalingsevne blir stilt som eneste økonomiske sikring på søknaden. Med medsøker vil banken imidlertid ha en ekstrainntekt å vurdere søknaden ut fra.

  Dette kan være gunstig hvis du trenger å få innvilget forbrukslånet. Først og fremst er det svært sannsynlig at du får godkjent lånet. Og for det andre kan banken anse lånet med lavere risiko når to inntekter står som sikring.

  De aller fleste forbrukslån har krav til minimumsinntekt for å godkjenne en lånesøknad. Dette er for å hindre at personer med for svak betalingsevne får innvilget lån. Dersom noen stiller som medsøker skal det lite til for at du når dette kravet.

  Tenk nøye gjennom hvem du spør

  En medsøker høres kanskje ut som en slags vidunderkur hvis du har behov for penger raskt. Med en ekstra person på søknaden vil du sannsynligvis få både lavere rente og muligheten for et høyere lånebeløp.

  Allikevel er det viktig å tenke nøye gjennom hvem du spør. En medsøker tar på seg en stor økonomisk forpliktelse når du låner uten sikkerhet. Derfor bør forholdet dere i mellom forholde seg helt stabilt gjennom hele nedbetalingsperioden.

  Dette fungerer på mange måter som en kausjonist på et boliglån. Det er med andre ord et knippe mennesker det er lurt å be om å stille som medsøker. Aller mest gunstig er barn/foreldre-forhold.

  Du kan selvfølgelig også be en samboer eller en god venn om tjenesten. Bare husk på at ting kan forandre seg i personlige relasjoner. Dere kan falle ut – men det betyr ikke at lånet forsvinner. Når man skal ha medsøker på forbrukslån er et stabilt forhold derfor alfa omega.

  Fallgruver med en medsøker

  I tillegg til å spørre feil person er det en del andre feller man kan gå i med en medsøker:

  Å ikke avtale skriftlig i forkant: Selv om bankens papirer er juridisk bindene bør du og medsøkeren din lage en skriftlig avtale – før dere søker. Her er det viktig å få på plass avtaler om hvordan lånet skal betjenes. Det er også lurt å inkludere hva som skjer med lånet hvis du som låntaker skulle bli syk, miste jobben, eller lignende.

  Å ikke sette opp et budsjett i forkant: Budsjett bør man ha uansett om man søker alene eller ikke. Men dersom du skal søke om forbrukslån sammen med noen andre er dette kritisk. Medsøkeren din bør få fullt innsyn i din økonomi. Da unngår hun/han å forplikte seg til en ugunstig økonomisk avtale.

  Å ikke finkjemme markedet i forkant: Selv om det blir enklere å få innfridd forbrukslån med en medsøker må du allikevel gjøre grundig research. Det finnes utrolig mange tilbud på markedet, og disse er det viktig å gjøre seg kjent med, både for din og medsøkerens del.

  Medsøkers økonomiske forpliktelser på et forbrukslån

  Som nevnt bør dere skrive under på en avtale i forkant av lånesøknaden. Men husk på at bankens papirer på dette lånet primært blir gjeldende. Her foreligger også de juridiske forpliktelsene som en medsøker må gå med på.

  Først og fremst er det slik at medsøkeren din er akkurat like ansvarlig for forbrukslånet som du er. Hvis du av en eller annen grunn ikke klarer å betjene lånet må medsøker trå til. Dette er det viktig at dere snakker om i forkant av søknadsprosessen.

  Si for eksempel at du mister jobben, og ikke klarer å betale avdragene dine over en 6-måneders periode. I disse tilfellene blir medsøker nødt til å stå for innbetalingene til banken. Dette kan potensielt medføre en stor økonomisk belastning for medsøker.

  Med andre ord må dere ha alt på det rene før du sender inn en lånesøknad. Det er fort gjort å ende opp i uløselige krangler hvis en av partene føler seg lurt. Snakk godt sammen med medsøkeren din før du søker om forbrukslån, og informer om hans/hennes potensielle økonomiske forpliktelser.

  Rente og nedbetalingstid koster deg og medsøker mest

  Videre er det slik at de to faktorene som er viktigste når man skal søke om forbrukslån er effektiv rente og nedbetalingstid. Rente ligger høyt på forbrukslån, og det er derfor gunstigst å få denne så lav som mulig.

  Men ved siden av rente er det faktisk nedbetalingsperioden som har mest å si for totalkostnaden på lånet. Jo lenger denne er, jo dyrere vil det bli for deg, og eventuelt medsøkeren din.

  Dette kan enkelt forklares med at forbrukslån er annuitetslån. Her beregnes renteutgiftene hver måned. Og hvis banken får regnet på og belastet deg disse rentene flere ganger, ja, da blir lånet også dyrere.

  Tips til å skaffe et billig forbrukslån

  Det vil gagne både deg og medsøkeren din å skaffe et forbrukslån som er så billig som mulig. Om ikke annet så blir den økonomiske forpliktelsen mer håndterbar for dere begge. Det finnes flere ting du kan gjøre for å få til dette.

  Først og fremst er det som nevnt alltid en god idé å finkjemme markedet. Hvis du har bedre oversikt vil det være lettere for deg å sammenligne långiverne opp mot hverandre. Bruk litt godt med tid på å kikke på forskjellige tilbydere, med spesielt fokus på renter og vilkår.

  Det er også lurt å bruke en anbudsside når du skal søke om forbrukslån, også med medsøker. Her får du sendt ut søknaden din til flere tilbydere på én gang. Disse vet at de konkurrerer om deg som kunde og du vil derfor få svært kompetitive tilbud.

  • Gratis tjeneste
  • Uforpliktende sammenligning
  • Oversiktlig