Skriv omtale
×
Rating

  Send omtale
  spare penger isteden for å låne penger

  Spar penger med enkle sparetips

  Høye strømpriser, høyere rentekostnader og dyr bensin gjør at nordmenn har fallende framtidsoptimisme viser tall fra Finans Norges Forventningsbarometeret for 1. kvartal 2022. Fra et kraftig hopp i troen på framtiden våren 2021 viser nye tall en nedgang for 2022 og dette særlig hos de med lavest inntekt og utdanning.

  Her har du 6 tips for hvordan du kan spare penger!

  Hva kan man som privatperson gjøre for å spare penger i en tid der store kostnadsposter som strøm, bensin og mat blir dyrere? Den enkleste måten å spare penger over tid er å dra ned på faste månedskostnader. I Norge er bolig den desidert største månedsutgiften for norske husholdninger, under bolig inngår kostnader som renter, underhold og energibruk. Kan man kutte i disse utgiftene så kan man enkelt spare penger hver måned. 

  1. Se over strømavtalen

  Utgifter til strøm og oppvarming er ofte store – spesielt om man bor i hus.  Det siste året har strømprisen vært høyere enn på mange år. Se over strømavtalen din og bytt til en billigere strømavtale. Det finnes flere bra sammenligningssider som hjelpe deg å finne billigste strøm på markedet. Vårt tips er å bruke disse frekvent og bytte med en gang du finner en billigere avtale.

  2. Se over forsikringer

  Mange nordmenn er overforsikret – se gjennom alle forsikringer og si opp de du ikke trenger. Kanskje har du bra forsikringer igjennom jobb? Eller så har du reiseforsikring i kredittkortet? Se over alle forsikringer i husholdet og gjør en liste over de dere virkelig behøver. Også her lønner det seg å sammenligne tilbud fra flere forskjellige forsikringsselskap.

  3. Se over dyre kreditter og forbrukslån

  Å låne penger til forbruk er vanlig i Norge. Har du mange smålån, forbrukslån og kredittkortgjeld? Noen ganger trenger man å låne penger og kanskje er man ikke i en posisjon til å forhandle fram den billigste renten akkurat da. Du kan refinansiere forbrukslån og få betydelig bedre rente på det nye lånet. Les mer om refinansiering av forbrukslån her

  4. Se over matutgiftene

  Å spise mat ute er dyrt – spesielt i Norge som har noen av verdens høyeste restaurantpriser. Du kan spare mye på å spise hjemme. Når du skal handel kan du spare ytterligere på å handle fast en dag i uken, samt planlegge innkjøp, unngå spontane handleturer og ha en fast matplan for uken. Se etter tilbud og bruk fryseren aktivt.

  5. Unngå matsvinn –  det er et rent tap for miljøet og lommeboken

  Unngå å kaste mat. Vi nordmenn kaster årlig mat for mange milliarder kroner. Dette er verken bra for privatøkonomien eller miljøet. Lær deg å lage god restemat med hjelp av smarte måltidsplanleggere. Disse hjelper deg finne oppskrifter basert på de råvarer du har til overs.

  spar penger - spis hjemme

      Spiser du ofte ute? Ved å spise mer hjemme kan du spare flere tusen i måneden.

  6. Refinansier for å få billigere rente

  Med hjelp av finansiering kan man få ned rentekostnader på både boliglån og dyre forbrukslån. Det lønner seg alltid å sammenligne renter og avgifter hos forskjellige banker og utlånere og bytte til et billigere lån. Kan du refinansiere med sikkerhet i bolig er dette det beste alternativet, men det kan lønne seg å bake inn smålån i et nytt lån uten sikkerhet også.

  Går du igjennom alle punktene ovenfor vil du ganske sikkert oppdage at du kan spare markante beløp med små endringer i hverdagen. Det aller viktigst er å ha oversikt over forbruket samt å sammenligne tilbudene i markedet – enten det kommer til å låne penger eller å spare inn på strøm eller matbudsjett.

  Britt Pedersen
  Av Britt Pedersen
  30 november 2022
  • Gratis tjeneste
  • Uforpliktende sammenligning
  • Oversiktlig