
14 enkle sparetips for høsten
Høsten er her, og med rekorddyr strøm, renter på vei opp og matvarepriser som er høyere enn noensinne kan det være smart å justere pengeforbruket der det går. Høy inflasjon i kombinasjon med at mange har økt sitt forbruk under sommeren, gjør at mange sliter økonomisk.
Hvordan spare når alt blir dyrere?
Faktum er at du kan påvirke mye med små forandringer i hverdagen. Vær bevisst på hvor du legger dine penger og stram inn på det du ikke behøver. Med enkle knep kan du bruke høsten 2022 til å ta kontroll over din privatøkonomi. Her får du 14 tips som hjelper deg å stramme inn den økonomiske livreimen.
14 Sparetips for bedre økonomi
- Sett opp et budsjett – Et bra budsjett gir deg full oversikt over utgifter og inntekter. Et budsjett er nøkkelen til en bra økonomi. Når du setter opp et budsjett får du en gjennomgang av økonomien din og kan se hvilke poster du eventuelt bruker for mye penger på. Da kan du enklere se hvor du kan spare penger.
- Betal ned dyre forbrukslån – Er du en av mange som har finansiert ferien gjennom å låne penger? Betal ned disse lånene og prioriter alltid dyre smålån og forbrukslån først.
- Samle lån – Har du mange smålån og såkalte sms lån så kan det lønne seg å samle disse i et større forbrukslån – da får du bare et lån å forholde deg til og du blir kvitt avgifter knyttet til lånene.
- Se over alle abonnement – må du ha både Netflix og HBO? Kan du bytte til et billigere mobilabonnement? En hundrelapp her og der blir tusenlapper i løpet av et år.
- Se over forsikringer – Dette bør du gjøre med jevne mellomrom. Sammenlign forsikringsselskap og ta bort forsikringer du ikke behøver.
- Ta kontakt med banken om du ikke kan betale – Betal regningene i tide og unngå unødvendige purregebyr – Har du fått purring – betal så fort som mulig så du ungår at regningen blir enda større. Ser du at du ikke kan betale i tid? Ta kontakt med fakturautsender og se om dere kan løse det med en betalingsutsettelse.
- Betal ned kredittkort – Har du brukt kredittkort i ferien? Betal ned kredittkortgjelden før rentene begynner å løpe. Kredittkort kan være en bra kortsiktig løsning, men bør alltid betales ned så fort som mulig.
- Kan du refinansiere? – Refinansiering kan gi lavere rentekostnad og færre fakturaavgifter, da du samler alle tidligere kreditter og lån i et nytt samlingslån. Kan du dessuten refinansiere med et lån med sikkerhet i bolig kan du få enda bedre vilkår.
- Se over strømavtalen din – sjekk strømregningen og se om du kan bytte til et billigere strømavtale. Sørg også for at du bruker minst mulig strøm når den er som dyrest.
- Kjøp brukt og tenk deg om to ganger før du kjøper noe. En bra regel er å alltid vente 24 timer før du handler. Vil du fremdeles kjøpe det dagen etter? Ofte har shoppingsuget lagt seg og man vil ikke det. Å unngå impulskjøp er en sikker vei til bedre økonomi. Må du kjøpe noe så sjekk alltid bruktmarkedet først.
- Selg det du ikke bruker – Se gjennom loft og kjeller etter klær, sportsutstyr, møbler og annet som du ikke lengre bruker.I tider med usikker økonomi handler stadig flere brukt så bruk nettsider som Tise, Facebook Marketplace og Finn.no for å selge brukt. Det gir gevinst både for deg og miljøet og du får ryddet i boden som bonus.
- Spis mat hjemme – Det er dyrt å spise ute i Norge, dropp ute-kaffe og ta med matpakke på jobben. Bytte du ut kjøtt med vegetariske alternativ som linser og bønner så blir matbudsjettet ofte er billigere.
- Spis opp maten – Bruk middagsrester som lunsj dagen etter og lag måltider etter hva du faktisk har hjemme i kjøkkenskapet. Lag mat på det du har i kjøleskapet, og ha en rensing av fryseren en gang i måneden så maten lengst bak kommer til nytte
- Bruk matprisapper og vær prisbevisst – Kjøp prisreduserte varer i dagligvarebutikker og hold øynene åpne for kampanjepriser. Kaffe, kjøtt og fisk er varegrupper som har blitt mye dyrere nå. Bruk matprisapper for å sammenligne priser og kjøp så mye som mulig på tilbud. Planlegg måltider og bruk fryseren aktivt.