
7 enkle tips for bedre studentøkonomi
De fleste studenter får utbetalt studiestøtte for første gang i august. Det er lett å kjenne seg rik i stunden – men faktum er at de fleste studenter må jobbe siden av studiene for å få endene til å møtes. Noen må til og med låne penger utenom studielånet for å klare studentøkonomien. For å være sikker på at pengene rekker hele studieåret er det smart å sette opp en økonomisk plan for månedene som kommer.
- Skaff deg oversikt – Start med et budsjett – da får du oversikt over alle utgifter og inntekter du har. Med et budsjett kan du enkelt se hvor du eventuelt kan spare penger.
- Bruk rabatter og tilbud – Det finnes mange gode studenttilbud og rabattkoder for studentlitteratur og skolemateriell.
- Flytt i bokollektiv – bor du selv kan du spare mye på å få en innebodene eller flytte sammen med andre studenter i et bokollektiv.
- Kjøp brukt – Det er mye penger på å kjøpe brukt istedenfor nytt.
- Selg ting du ikke bruker – se igjennom kjeller og loft og selg det du ikke bruker på salgsgrupper på nettet.
- Spis opp maten – lag mat hjemme og spis opp det du lager. Vi kaster mat for enorme summer hvert år. Ta med matpakke og drikke hjemmefra.
- Kutt ned på alkohol og uteliv – mange forbinder studenttilværelsen med fest og moro. Det er et faktum at det er dyrt å gå ut i Norge. Ved å kutte ned på uteliv og alkohol blir du både rikere og piggere.
Fakta om studielån
Studielån er, på samme måte som et forbrukslån, et lån uten sikkerhet og blir gitt uten at banken tar sikkerhet i bolig eller annen verdi. Vanlig nedbetalingstid på studielån er ca. 20 år. Men i motsetning til forbrukslån har studielån relativt gode villkår. Studielån er rentefritt så lenge du studerer fulltid og du trenger ikke å betale ned på det under studietiden. Hvis du vil vite hvor mye lånet kommer til å koste etter studietiden så anbefaler vi lånekassens kalkulator