Skriv omtale
×
Rating





    Send omtale
    frustrert student? tips for studentøkonomien

    7 enkle tips for bedre studentøkonomi

    De fleste studenter får utbetalt studiestøtte for første gang i august. Det er lett å kjenne seg rik i stunden – men faktum er at de fleste studenter må jobbe siden av studiene for å få endene til å møtes. Noen må til og med låne penger utenom studielånet for å klare studentøkonomien. For å være sikker på at pengene rekker hele studieåret er det smart å sette opp en økonomisk plan for månedene som kommer.

    Økt inflasjon påvirker studentene negativt

    Som student har man allerede en relativt trang økonomisk situasjon, med økte matvarepriser og dyrere strøm en noensinne før er det mange som frykter for at det blir enda vanskeligere å få endene til å møtes. Legg til det faktum at også renten på studielånet øker når så kan det være smart å spare inn der man har mulighet.

    7 tips for studentøkonomien

    • Lag et budsjett og skaff deg oversikt – Med et budsjett får du oversikt over alle utgifter og inntekter du har. Et budsjett kan gjøre det enklere å se hvor du eventuelt kan spare penger.
    • Bruk rabatter og tilbud – Det finnes mange gode studenttilbud og rabattkoder for studentlitteratur og skolemateriell.
    • Flytt i bokollektiv – bor du selv kan du spare mye på å få en inneboende eller flytte sammen med andre studenter i et bokollektiv.
    • Kjøp brukt og lån av andre – Det er mye penger på å kjøpe brukt istedenfor nytt. Byttelån med andre studenter om det gjelder produkter du ikke bruker hele tiden.
    • Selg ting du ikke bruker – se igjennom kjeller og loft og selg det du ikke bruker på salgsgrupper på nettet. På apper som Tise og Finn.no kan du selge ting du ikke bruker.
    • Spis opp maten – lag mat hjemme og spis opp det du lager. Vi kaster mat for enorme summer hvert år. Ta med matpakke og drikke hjemmefra. Med de økende matvareprisene vi ser i samfunnet i dag kan du spare masse ved å ta gjennomtenkte valg når du handler mat.
    • Kutt ned på alkohol og uteliv – mange forbinder studenttilværelsen med fest og moro. Det er et faktum at det er dyrt å gå ut i Norge. Ved å kutte ned på uteliv og alkohol blir du både rikere og piggere.

     

    studentøkonomi

    Med små knep varer studielånet lengre

    Fakta om studielån

    Studielån er, på samme måte som et forbrukslån, et lån uten sikkerhet og blir gitt uten at banken tar sikkerhet i bolig eller annen verdi. Vanlig nedbetalingstid på studielån er ca. 20 år. Men i motsetning til forbrukslån har studielån relativt gode vilkår. Selv om renten på studielån også gar gått opp nå så er studielånet er rentefritt så lenge du studerer fulltid. Du trenger ialtså ikke  betale ned på det under studietiden. Hvis du vil vite hvor mye lånet kommer til å koste etter studietiden så anbefaler vi lånekassens kalkulator. Les mer om studielån hos Lånekassen

     

     

    Britt Pedersen
    Av Britt Pedersen
    30 desember 2022
    Anbefalte privatlån
    • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
      Fra 5,03% - 49,92% Rente fra
      12 - 180 Måneder Varighet
      21 Min. alder
      Eksempel: Eff. rente 10,64%, 120.000,- o/5 år, kostnad kr 33.290, totalt 153.290,-
    • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
      Fra 6,82% Rente fra
      12 - 180 Måneder Varighet
      20 Min. alder
      Eksempel: Eff. rente 12,00 % 150 000 kr o/5 år, kostnad 50 200 kr, totalt 200 200 kr.
    Siste publiserte artikler
    Anbefalte sider
    • Gratis tjeneste
    • Uforpliktende sammenligning
    • Oversiktlig