Skriv omtale
×
Rating

  Send omtale
  Nedbetalingstid på lån

  Derfor er nedbetalingstiden viktig når du skal låne penger

  Når du skal låne penger som et forbrukslån eller et smålån, har du ofte muligheten til å velge nedbetalingsperioden selv. Mange velger den første og beste nedbetalingsperioden uten å tenke gjennom hvordan dette faktisk kan påvirke økonomien på lengre sikt. Hvilken nedbetalingstid som til syvende og sist passer best er helt individuelt. Men at tilbakebetalingsperioden påvirker dine månedlige innbetalinger og den totale kostnaden for lånet er et faktum så du bør velge den takten som passer best for din økonomi.

  Kort nedbetalingstid gir høyere månedlige kostnader

  Å velge en kort nedbetalingstid betyr at du må betale tilbake hele lånebeløpet innen en kortere periode. Dette fører til høyere månedlige kostnader ettersom amortiserings beløpet blir høyere. Når du tilbakebetaler mer hver måned, får du mindre marginer i din privatøkonomi, og har du det trangt økonomisk kan en uforutsett utgift kan potensielt gjøre det vanskelig for deg. Hvis du velger en kortere nedbetalingstid, er det derfor viktig at du har tilstrekkelige romslig økonomi så du kan dekke andre uforutsette utgifter.

  Lånet blir billigere med kortere nedbetalingstid

  Fordelen med en kort nedbetalingstid når du låner penger er at du slipper de dyre rentekostnadene fortere. Den totale kostnaden for lånet blir lavere dess kortere nedbetalingstid du tar. Det vil derfor alltid lønne seg å betale ned et lån så fort som mulig om du har den økonomiske kapasiteten til det. Et smålån med kort nedbetalingstid er billigere enn det ville være med et tilsvarende lån med lengre nedbetalingstid.

  Fordeler med lengre nedbetalingstid

  Med en lengre nedbetalingsperiode på lånet, får du en lavere månedlig kostnad på lang sikt. Samtidig betaler du ned lånet over lengre tid, noe som resulterer i høyere rentekostnader. Til slutt vil totalkostnaden for et lån med lang nedbetalingstid være høyere.
  Det positive er at med relativt lave månedskostnadene kan flere husholdninger håndtere et slikt lån da det gir mer spillerom i privatøkonomien på månedlig basis.

  Har du lang nedbetalingstid på lånet er det smart å gjøre ekstra innbetalinger når du har mulighet. På denne måten kan du forkorte nedbetalingstiden og dermed rentekostnadene.

  Anbefalte privatlån
  • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
   Fra 7,54% - 38,94% Rente fra
   12 - 180 Måneder Varighet
   21 Min. alder
   Eksempel: Eff. rente 12,73%, 130.000,- o/5 år, kostnad kr 43.392, totalt 173.382,-
  • 10 000 - 600 000 Lånebeløp
   Fra 6,9% - 23,4% Rente fra
   1 - 20 Måneder Varighet
   20 Min. alder
   Eksempel: Eff.rente 11,9%, 150 000,- o/5år, kostnad 52 496,- totalt: 202 496,-
  Siste publiserte artikler
  Anbefalte sider
  • Gratis tjeneste
  • Uforpliktende sammenligning
  • Oversiktlig