Skriv omtale
×
Rating

  Send omtale
  spar penger

  Forbruksgjeld i Norge

  Økning i forbruksgjeld i mai

  Det faktum at rentene går opp og at det er stor usikkerhet knyttet til situasjonen i verden gjør at vi generellt holder litt hardere i lommeboken og er mer restriktive med å låne penger. Likevell viser de seneste tall fra Gjeldsregisteret at forbruksgjelden økte i mai 2022 med 0,3% sammenlignet med april 2022.

  Den største økningen kommer fra kredittkortgjeld som ikke har forfallt – det vil si at flere bruker kredittkortet for å betale for forbruk. Den rentebærende delen av kredittkort, forbrukslån og lån uten sikkerhet gikk derimot ned. Totalt har den samlede forbruksgjelden i mai 2022 gått ned 1,4 % om man sammenligner med mai 2021.

  Vi brukte mindre penger på reiser og forbruk under koronapandemien. Hjemmekontor, tiltak for å begrense smitten og reiseforbud gjorde at mange fikk penger til gode. I 2020 gikk Nordmenns forbruksgjeld ned med 15 milliarder kroner, og mest av alt gikk den ned hos unge under 30 år ifølge tall fra Gjeldsregisteret. Denne trenden i forbruksgjelden fortsatte et godt stykke inn i 2021. Når vaksineringen kom i gang for fullt og samfunnet åpnet opp så man en direkte økning i forbruksgjeld. I hele 2022 har vi sett en trend der forbruksgjelden stiger for hver måned som går. Nå er det ca. 3,2 millioner nordmenn som er registrert med forbruksgjeld ifølge Gjeldsregistret.

  Smart å refinansierer forbruksgjeld

  En trend i markedet er at flere søker refinansiering og markedet for forbrukslån har fått mange nye banker som tilbyr refinansiering. Når man refinansierer et forbrukslån erstatter man det usikrede lånet med et lån med sikkerhet og får på denne måten lavere rente.

  Bedre oversikt med Gjeldsregistret

  Gjeldsregisteret ble lansert i 2019 og har som hovedmål å få bedre oversikt over nordmenns usikrede gjeld. Gjeldsregisteret gjør det enklere for finansforetak å motta gjeldsopplysninger. Gjeldsregisteret gir også privatpersoner bedre oversikt over sin aktuelle gjeld fra kredittkort og forbrukslån. Alle Banker og finansforetak i Norge er pliktige til å rapportere gjeldsopplysninger til Gjeldsregisteret. Finansforetak må være godkjent i henhold til Finansforetaksloven for tilgang til gjeldsopplysninger.

  Har du mange forbrukslån?

  Hos Gjeldsregistret kan du selv sjekke hvor mange forbrukslån og kredittkort som er registrert på deg. Du kan se all usikret gjeld men annen gjeld som sikret gjeld til hus, studielån og billån er ikke registrert i Gjeldsregisteret.

  Store forskjeller på renter

  Av Gjeldregisteret sine tall fremgår det at snittrenten i Norge er 13,85 % for forbrukslån og 19,64 % for kredittkort. Det er altså en stor forskjell på rentene på kredittkort og på forbrukslån. Flere velger derfor å refinansiere sin kredittkortgjeld med et forbrukslån. Et forbrukslån er et usikret lån og er derfor dyrere enn et lån med pant i bolig, men betydelig billigere enn et kredittkortlån. Bruker du derimot et kredittkort forsvarlig kan dette være en tilgang i økonomien – om du betaler ned lånet før rentene begynner å løpe. I prinsipp er kredittkortet et gratis lån fram til fakturadato – forutsatt at du betaler tilbake før rentene begynner å løpe. Et kredittkort kan ha bra rabatt og unike fordeler som du kan ha nytte av i hverdagen. Les mer om kredittkort her.

  Britt Pedersen
  Av Britt Pedersen
  03 juni 2022
  Anbefalte privatlån
  • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
   Fra 5,03% - 49,92% Rente fra
   12 - 180 Måneder Varighet
   21 Min. alder
   Eksempel: Eff. rente 10,64%, 120.000,- o/5 år, kostnad kr 33.290, totalt 153.290,-
  • 300 000 - 10 000 000 Lånebeløp
   Fra 5,2% Rente fra
   25 - 30 Måneder Varighet
   23 Min. alder
   Eksempel: Eff.rente 5,95 %, 2 millioner o/25 år, kostnad 1.668.466,-,totalt kr 3.668.466
  Siste publiserte artikler
  Anbefalte sider
  • Gratis tjeneste
  • Uforpliktende sammenligning
  • Oversiktlig