Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 26 March 2017
låne penger 18 år forbrukslån

Forbrukslån for deg som er 18 år

Hvis du akkurat har blitt myndig og trenger penger raskt vurderer du kanskje å skaffe deg et forbrukslån. Disse lånene har rask behandlingstid og gir deg full fleksibilitet med hvordan du ønsker å bruke lånebeløpet ditt.

Det er selvfølgelig også en rekke baksider med forbrukslån. Disse er det viktig at du tar innover deg hvis du vurderer denne økonomiske forpliktelsen så tidlig i livet. Her får du alt du trenger å vite om forbrukslån for deg som er 18 år.

Få valgmuligheter når du skal ta opp forbrukslån som 18-åring

Først og fremst er det svært få valgmuligheter dersom du ønsker å ta opp lån etter fylte 18 år. Faktisk er det bare to tilbydere av forbrukslån på markedet som har denne aldersgrensen. Vi kommer tilbake til disse om litt.

Få valgmuligheter er alltid negativt for deg som forbruker. Det betyr at du i praksis forholder deg til et slags monopol. Jo færre långivere du har å velge mellom, jo dårligere vil lånevilkårene dine bli.

Markedet for forbrukslån er nemlig svært kompetitivt. Men for å kunne søke hos flere långivere må du ha fylt 20, og noen ganger 25 år. Med mer konkurranse blir tilbyderne tvunget til å tilby en lavere rente og bedre vilkår.

Når du derimot bare har to forbrukslån å velge mellom kan du ikke nyte godt av denne konkurransen. Da blir du nødt til å gå for enten alternativ A eller alternativ B. Det er også sannsynlig at tilbudet du mottar hos disse er forholdsvis lite gunstig.

Kredittsjekk og alderen din

Samtlige tilbydere av forbrukslån i Norge gjennomfører det som heter en kredittsjekk. Her hentes det ut opplysninger om betalingshistorikken din og ligningstall fra Skatteetaten. Långiver ser også etter aktive inkassosaker og registrerte betalingsanmerkninger.

Hvis du akkurat har fylt 18 er det lite sannsynlig at du har en av disse registrert på deg. Men det er fortsatt sannsynlig at du vil komme dårlig ut av kredittsjekken. Kredittopplysningsbyråene bruker denne for å tildele deg en kredittscore. Det er også denne banken ser på når de skal vurdere lånetilbudet ditt.

Kredittscore påvirkes av inntektsnivået ditt, hyppig adresseendring og alder, for å nevne de tre mest relevante for deg som er 18. Jo lavere denne kredittscoren er, jo dårligere vil lånetilbudet ditt bli. Dersom den er for lav kommer du til å få avslag på søknaden din.

Unge mennesker anses av långivere som mer risikofylte låntakere. Dette er blant annet fordi personer som så vidt har blitt myndige gjerne har en ustabil lønn. De er heller ikke godt etablerte i arbeidsmarkedet, som gjør deg til en mindre attraktiv lånsøker for tilbyderne.

Bank Norwegian forbrukslån

Det finnes imidlertid to långivere som er villige til å innvilge forbrukslån til deg som er 18 år. Bank Norwegian tilbyr forbrukslån på mellom 5.000 og 600.000 kroner og har ingen minimumskrav til inntektsnivå.

Du kan imidlertid ikke regne med å få innvilget dette maksbeløpet som 18-åring. Sannsynligvis vil lånebeløpet du får tilbud om være forholdsvis beskjedent.

Dette handler helt enkelt om at banken må vurdere betalingsevnen din for å kunne godkjenne forbrukslånet ditt. Med mindre du har høy inntekt allerede ved fylte 18 år har du ikke kapasitet til å betjene et stort lån.

Forbrukslånet til Bank Norwegian anbefales av en rekke forskjellige sammenligningssider av forbrukslån. Effektiv rente ligger på mellom 10% og 25% og nedbetalingstid er på inntil 15 år. Husk på at du som 18-åring sannsynligvis vil ende opp med en forholdsvis høy effektiv rente.

Dette er både grunnet lav kredittscore og et lavere lånebeløp. Tommelfingerregelen på forbrukslån er at jo lavere lånebeløpet er, jo høyere blir den effektive renten du må betale.

Komplett Bank forbrukslån

Også Komplett Bank sitt forbrukslån har aldersgrense på 18 år. Her kan du låne mellom 10.000 kroner og 500.000 kroner.

Komplett Bank tilbyr et såkalt fleksibelt forbrukslån. Dette betyr at du kan velge hvordan du ønsker å betjene nedbetalingsperioden din. Det eneste kravet fra långiver er at du betaler renter og gebyrer hver måned.

Årlig effektiv rente hos Komplett Bank ligger på rundt 17%, som er en forholdsvis lav rente på markedet. Du må imidlertid være forberedt på at denne vil ligge noe høyere når du som lånsøker er yngre.

Akkurat som hos Bank Norwegian vil lånetilbudet ditt avhenge helt av kredittsjekk og inntektsnivå. Du vil ikke få godkjent et betydelig lånebeløp med mindre inntekten din er høy nok til å bære det.

Gjør en grundig vurdering av økonomien i forkant av lånesøknaden

Det aller viktigste du som 18-åring må gjøre hvis du vurderer å søke om forbrukslån er å vurdere økonomien din grundig. Dette er en stor økonomisk forpliktelse som kan koste deg dyre dommer med en lang nedbetalingstid.

Husk også på at effektiv rente blir høyere med lave lånebeløp. Det vil alltid være gunstigere for deg å spare opp disse pengene over tid enn å låne dem.

Du må også ta faste utgifter og eventuelle endringer i inntektsnivået ditt i betraktning før du søker om forbrukslån. Selv om du kanskje har veldig lyst på noe eller trenger penger nå er det viktig at du er ærlig med deg selv. Hvis du ikke egentlig har kapasitet til å betjene et forbrukslån bør du heller ikke søke.

Det kan derfor være lurt å sette opp et budsjett. Skriv opp fast inntekt, faste utgifter og gjennomsnittlig forbruk. Se over hvor mye du har til overs i måneden. Er dette nok til å dekke de månedlige utgiftene på et forbrukslån?

Tre viktige ting å huske på når du vurderer forbrukslån

Nominell vs. effektiv rente: De aller fleste tilbydere av forbrukslån i Norge reklamerer med det som kalles for nominell rente. Dette er imidlertid kun kostnaden for å låne pengene fra banken. Effektiv rente inkluderer også termingebyrer, etableringsgebyr og eventuelle administrasjonsavgifter. Det er denne du må betale.

Sammenlign alternativene dine: Selv om du bare har to alternativer å velge mellom som 18-åring bør du definitivt søke på begge. Ikke takk ja til Bank Norwegian før du også har mottatt et tilbud fra Komplett Bank. Og visa versa.

Nedbetalingsperioden din: Fordi forbrukslån fungerer som annuitetslån har nedbetalingsperioden aller størst innvirkning på rentekostnadene på lånet. En lengre nedbetalingsperiode betyr et dyrere lån totalt sett Det er derfor svært viktig at du forsøker å holde denne så kort som overhodet mulig.

Anbefalte privatlån
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  Fra 8,99% Rente fra
  12 - 180 Måneder Varighet
  23 Min. alder
  Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
 • 10 000 - 400 000 Lånebeløp
  Fra 7,90% Rente fra
  12 - 180 Måneder Varighet
  18 Min. alder
  Eff.rente 14,30%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 640,-, Totalt: 94.333,-
 • 1 000 - 30 000 Lånebeløp
  Fra 253% Rente fra
  1 - 1,5 Måneder Varighet
  18 Min. alder
  Eff. rente 258,02 % 20 000,- 1 år Kost 13 550,- inkl. 12,5% uttaksavg. Nom.rente p.å. 103,4% Tot 33 550,-
Anbefalte artikler
WP_Post Object ( [ID] => 940 [post_author] => 1 [post_date] => 2020-04-15 07:44:20 [post_date_gmt] => 2020-04-15 07:44:20 [post_content] => [post_title] => [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => 940 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2020-05-05 13:34:05 [post_modified_gmt] => 2020-05-05 13:34:05 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://www.xn--lne-penger-15a.com/?p=940 [menu_order] => 1 [post_type] => nav_menu_item [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw [db_id] => 940 [menu_item_parent] => 0 [object_id] => 380 [object] => relevanter_artikler [type] => post_type [type_label] => Relevanter artikler [url] => https://www.xn--lne-penger-15a.com/forbrukslan/har-du-betalingsproblemer/ [title] => Har du betalingsproblemer? [target] => [attr_title] => [description] => [classes] => Array ( [0] => ) [xfn] => ) inkasso ved betalingsproblemer

Har du betalingsproblemer?

Man bør selvfølgelig aldri ta et lån med mindre du er sikker på at du kan betale tilbake. Selv om du er forsiktig kan det dessverre dukke opp uforutsette hendelser hvor man får betalingsproblemer likevel. Du kan plutselig miste jobben din, eller bli truffet av en eller flere større uventede regninger som du er nødt til å dekke.

Les mer
Anbefalte sider
 • Gratis tjeneste
 • Uforpliktende søknad
 • Raskt svar

Låne-penger.com er en uavhengig finansportal. Vi sammenligner kun banker som er lisensierte finans - og kredittselskaper regulert av Finanstilsynet. Tjenesten er helt gratis og alle lånesøknader hos våre samarbeidspartnere er helt uforpliktende.