Skriv omtale
×
Rating

  Send omtale
  båtlån

  Båtdrømmer? Alt du må vite om båtlån

  Hva er vel bedre enn å nyte sommerferien på en båt langs norskekysten? Båtliv er en viktig del av norsk kultur, og de fleste nordmenn forbinder dette på en eller annen måte med sommerliv. Derfor er det også en stor drøm for mange å skaffe seg en båt. Om det er en liten jolle eller en katamaran vil selvfølgelig ha mye å si for hvor realistisk denne drømmen er. Men uansett finnes det et stort marked for båtlån i Norge. Her går vi igjennom hva du skal tenke på når du skal låne penger til båt. Enten du har spart penger eller skal søke et båtlån uten egenkapital.

  4 måter å finansiere båt

  Som med alle andre finansieringsløsninger skal man tenke nøye gjennom den økonomiske forpliktelsen et båtlån er. Her er de 4 vanligste måtene å finansiere båtkjøp.

  • Forbrukslån som båtlån – Forbrukslån er lån uten sikkerhet. Her stilles det ingen annen sikring i lånet enn din inntekt. Banken gjør en kredittsjekk av deg, og vurderer betalingsevnen din. Dersom denne er sterk nok vil du få innvilget lånet.Lån uten sikkerhet er mest fordelaktige fordi du har helt fritt spillerom med lånebeløpet ditt. Långiver stiller ingen krav til hvordan du skal bruke pengene. Du kan låne inntil 600.000 i forbrukslån i dag.Det betyr med andre ord at du kan få en hel del båtdrømmer realisert med denne typen lån. Søknadsbehandlingen er gjerne overstått på noen timer. Og pengene utbetales som oftest i løpet av 1-2 virkedager. Den største ulempen med forbrukslån er nettopp at de godkjennes uten sikkerhet. Dette medfører en større risiko for både deg og banken. Denne risikoen reflekteres i en høyere effektiv rente, som gjerne ligger på mellom 15% og 25%. Den største fordelen med et båtlån er som tidligere sagt at du kan bruke pengene til hvilken båt du vil – vil du låne til vannscooter eller låne til seilbåt? Du bestemmer!

   Se alle båtlån uten sikkerhet her!

  • Tradisjonelt båtlån – En rekke norske banker tilbyr det man kan kalle for et tradisjonelt båtlån. Her blir det stilt sikkerhet i båten og man må gjerne ha litt egenkapital for å få søknaden godkjent. Effektiv rente ligger som oftest forholdsvis lavt på denne typen lån. Den største fordelen med tradisjonelle båtlån er at du får sikring i banken din. Det betyr at du har en del mer sikkerhet på lånet enn bare din egen inntekt. Med pant i båten blir ikke lånet like ustabilt og potensielt krevende dersom noe skulle skje med økonomien din.I tillegg til dette er det også gunstige renter på sikrede båtlån i banken. Dette handler om bankens vurdering av risikoen ved å innvilge lånet. Dersom du for eksempel har 35% egenkapital kan du regne med en rente på under 10%.Ulempen med å låne i banken er at du vil være låst til et fast beløp – og du trenger egenkapital for å få det innvilget. Hvis prisen på båten skulle stige gjennom budrunde, eller det blir behov for oppussing, kan dette være vanskeligere å få til med tradisjonelle båtlån.
  • Båtlån med sikkerhet i bolig – Et tredje finansieringsalternativ når du skal ta opp båtlån er å søke om boligkreditt. Dette er en kredittramme som innvilges som en del av boliglånet ditt. Altså stilles det sikkerhet i boligen, men du kan allikevel bruke boligkreditten slik du ønsker.Denne friheten i kombinasjon med en lav rente (samme som på boliglånet for øvrig) gjør boligkreditt til en svært gunstig løsning for båtlån. Med frie tøyler til å bruke pengene kan du kjøpe deg den båten du ønsker. Husk imidlertid på at det er noen vilkår som må innfris for å få godkjent søknad om denne kreditten. Dette handler om at det må finnes verdi i boligen din som ikke er belånt. Alle som sitter med boliglån har en gjeldsgrad på huset sitt. Denne sier noe om hvor stor del av huset du eier selv, og hvor mye som er låst i gjeld. For at du skal få boligkreditt av banken må en porsjon av boligen være ’frigjort’ fra boliglånet.
  • Spar egenkapital til båtlånet – Det vil alltid lønne seg å ha noe egenkapital når man skal låne penger. Da kan man eksempelvis unngå et stort lån uten sikkerhet, som kan være kostbart i lengden. For å bygge opp en god nok egenkapital til kjøp av båt må du helt enkelt spare konsekvent, og sannsynligvis over litt tid.Til dette formålet bør du sette opp en spareplan, med faste innbetalinger til en sparekonto øremerket ’Båt’. Sett opp et budsjett for privatøkonomien din og se over hvor mye du har til overs etter faste utgifter er betalt. Hvor mye av dette beløpet går til generelt forbruk? Kan du sette av en andel til oppsparing av egenkapitalen din? For de aller fleste handler dette om å effektivisere privatøkonomien for å frigjøre penger til sparing. Hvis du sliter med å sette av sparepengene kan du alltids registrere et automatisk trekk i forbindelse med lønningsdato i nettbanken din.

  Se på markedsverdi og nedbetalingstid

  Det ligger selvfølgelig en hel del verdi i båter man ikke kan sette en pris på. Opplevelser, frihet og gode minner fra sommerferien kan ikke vurderes fra et økonomisk standpunkt.

  Allikevel er det viktig at du tenker litt gjennom markedsverdien av båten din i henhold til nedbetalingstiden på båtlånet. Hvis du eksempelvis tar opp et forbrukslån med lang nedbetalingstid er det sannsynlig at du vil gå i minus når det kommer til båtens verdi.

  Forsøk å unngå unødvendige utgifter på båtlånet ditt. Dette er spesielt med tanke på rentene. Hvis du kan skaffe deg et lån med noe sikkerhet og egenkapital vil dette alltid lønne seg i det lange løp.

  båtlån - låne penger til båt

  Sammenlign båtlån nøye

  Videre bør du også gjøre deg godt kjent med alternativene innen den finansieringsløsningen du velger. Ta deg tid til å se over de forskjellige långiverne. Hvilke vilkår tilbys? Og hvilken effektiv rente kan du forvente deg?

  Husk på at den eneste måten å fremskaffe et reelt rentetilbud på er ved å søke hos aktuelle långivere. Det bør du også gjøre, og gjerne sammenligne lånene du får tilbud om opp mot hverandre.

  Tenk også nøye gjennom hvilken effekt båtlånet kommer til å ha på privatøkonomien din. Her er det spesielt viktig å ta høyde for eventuelle renteendringer i fremtiden.

  Sammenlign alle båtlån på markedet før du bestemmer deg.

  Les mer: Dine rettigheter og plikter ved låneopptak

  Britt Pedersen
  Av Britt Pedersen
  29 november 2022
  Anbefalte privatlån
  • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
   Fra 7,54% - 38,94% Rente fra
   12 - 180 Måneder Varighet
   21 Min. alder
   Eksempel: Eff. rente 12,73%, 130.000,- o/5 år, kostnad kr 43.392, totalt 173.382,-
  • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
   Fra 6,82% Rente fra
   12 - 180 Måneder Varighet
   20 Min. alder
   Eksempel: Eff. rente 12,00 % 150 000 kr o/5 år, kostnad 50 200 kr, totalt 200 200 kr.
  Siste publiserte artikler
  Anbefalte sider
  • Gratis tjeneste
  • Uforpliktende sammenligning
  • Oversiktlig