Skriv omtale
×
Rating

  Send omtale
  nedbetaling av forbrukslån

  15 tips for bedre privatøkonomi i 2023

  2022 nærmer seg slutten og det er bare å konstatere at verden ser annerledes ut nå enn for et år siden. Krigen i Ukraina, inflasjon, dyr strøm og økende renter er en realitet alle må forholde seg til. De aller fleste av oss har fått dårligere privatøkonomi det seneste året.

  Nordmenn julehandlet som før

  Til tross for anstrengt økonomi har julehandelen under 2022 gått som vanlig. Samtidig viser tall fra gjeldsregisterene at forbruksgjelden øker. Dette kan tyde på at mange har brukt kredittkort og betalt julen med lånte penger.  Å låne penger til forbruk kan medføre en enda tøffere økonomisk hverdag på sikt Det er en fare for at flere vil få problemer med å betale tilbake disse pengene.  Med små grep kan du ta kontrollen over økonomien. Her er 15 tips for en bedre økonomisk hverdag i 2023.

  1. Skaff deg full oversikt over hva du brukte penger på i 2022
   Sjekk selvangivelsen og nettbanken og se hva du brukte penger på i 2022. Skaff deg full oversikt over lån, sparekonto, aksjer, alle inntekter og utgifter. Først når du ser hva du bruker penger på og hva du får inn i måneden kan du gå videre til punkt 2 på listen og sette opp et ordentlig gjennomtenkt budsjett,
  2. Sett opp et budsjett for 2023
   Ta utgangspunkt i normale måneder som oktober og november. Se hvor mye penger du bruker disse månedene og hvor mye du får inn på kontoen. Sett opp et budsjett ut fra dette.
  3. Bygg en bufferkonto 
   Sats på å bygge en bufferkonto med minst 3 månedslønner på sikt. Om du ikke klarer dette så husk at all sparing teller – det er bedre å ha noen tusenlapper på bufferkontoen enn ingenting.
  4. Selg ting du ikke bruker på bruktmarkedet
   Det du ikke lengre vil ha kan ligge øverst på andres ønskeliste Bruk sider som Finn.no, Tise og Facebook Marketplace og selg ting som opptar plass i skuffer, skap og i boden.
  5. Ta et møte med banken om du sliter
   De fleste nordmenn har boliglån og dette er ofte det største lånet man har. Selv om rentene har gått opp under 2022 så er det fremdeles mulig å prute. Kan du få billigere rente på lånet kan du spare mange tusen kroner. Sliter du økonomisk kan du be om avdragsfrihet noen måneder og kun betale renter. Sammenlign alltid vilkår når du skal låne penger og bytt bank til den som kan gi deg det billigste lånet. Ta en ny takst om du har en eldre bolig og se om du står sterkere for å reforhandle dine vilkår hos banken.
  6. Refinansiere dyre lån
   Kanskje har du dyre smålån, SMS lån og forbrukslån? Ved en refinansiering kan du bake inn disse lånene i et nytt lån med bedre vilkår. Du kan søke om refinansiering med sikkerhet i bolig eller velge å refinansierer med et forbrukslån med bedre renter og vilkår. På den måten får du lavere rente og færre faktura avgifter.
  7. Kredittkort kan være en kortsiktig løsning
   Er du blakk i januar kan du velge å betale med kredittkort. Kredittkort har ofte en rentefri periode på opptil sju uker. Du må alltid betale ned før den rentefrie perioden er over for at det skal lønne seg å bruke kredittkort – gjør du ikke det tilkommer dyre renter. Tenk på at et lån uten sikkerhet nesten alltid er dyrere enn et lån med sikkerhet i bolig.
  8. Betal ekstra skatt og se det som en form for sparing
   Du får nytt skattekort i januar 2023 – skattetrekket er basert på det du tjente i fjor. Ved å velge et høyere skattetrekk kan du gardere deg mot baksmell og i beste fall få tilbake på skatten neste år.
  9. Betal ned dyre lån først
   Det er imidlertid viktig å betale ned lån med riktig rekkefølge. Start med de dyreste, spar studielånet til slutt. Når du har betalt ned alle de dyre lånene, og boliglånet er på 75 % av boligverdien, kan du sette av penger til annen sparing, som aksjefond. Et forbrukslån er alltid dyrere enn et lån med sikkerhet, selv om du har det beste forbrukslånet på markedet.
  10. Kutt ned på småutgifter på daglig basis
   Dropp utekaffen og sjokoladen på bensinstasjonen. en grillpølse i morgen og et ukeblad på Narvesen. En kaffe på vei til jobb hver dag kan koste deg 500 kroner på en måned. Ta med kaffe på termos hjemmefra og spis restene fra gårsdagens middag til lunsj.
  11. Spar penger på matbudsjettet
   Ved å handle en gang i uken, planlegg middager og skrive en gjennomtenkt handle liste handleliste kan du spare mange penger per måned på matbudsjettet. Legger du til et mål om å ikke kaste mat, men alltid bruke rester til lunsj og matpakke kan du spare både penger og miljø. Ved å bytte ut kjøtt mot et vegetarisk alternativ noen dager i uken sparer du både miljø og lommebok.
  12. Se over forsikringene dine
   Sammenlign priser og se over alle forsikringer – kanskje er du overforsikret og kan ta bort noen? Kanskje har du reiseforsikring på kredittkortet eller en livsforsikring via jobben?
  13. Sjekk nettbanken ofte
   Sett automatisk trekk til sparing samt ha autotrekk på faste regninger. Lag egne konto for større begivenheter som du vet kommer i løpet av 2023. Trekk noen hundrelapper dit når lønnen kommer inn. En julekonto med noen tusenlapper er bra å ha når julegavene skal handles på slutten av året.
  14. Sammenlign strømavtaler
   Strøm er dyrere en noengang. Sammenlign strømavtaler og bytt til billigste strøm. Senk temperaturen innendørs og unngå å bruke strøm om ikke nødvendig.
  15. Prøv et kjøpestopp – Det er stadig flere som velger å ikke handle unødvendige klær og produkter. Se over hva du har i skapet og arranger byttedag med venner. Unngå spontanshopping ved alltid vente en dag med å kjøpe det du får lyst på. Ofte går kjøpelysten over da og du kan spare pengene isteden.
  Britt Pedersen
  Av Britt Pedersen
  30 mars 2023
  Anbefalte privatlån
  • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
   Fra 5,03% - 49,92% Rente fra
   12 - 180 Måneder Varighet
   21 Min. alder
   Eksempel: Eff. rente 10,64%, 120.000,- o/5 år, kostnad kr 33.290, totalt 153.290,-
  • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
   Fra 6,82% Rente fra
   12 - 180 Måneder Varighet
   20 Min. alder
   Eksempel: Eff. rente 12,00 % 150 000 kr o/5 år, kostnad 50 200 kr, totalt 200 200 kr.
  Siste publiserte artikler
  Anbefalte sider
  • Gratis tjeneste
  • Uforpliktende sammenligning
  • Oversiktlig