Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 15 December 2020
betingelser ved forbrukslån

Dette må du vite før du søker om forbrukslån

Har du bestemt deg for å ta opp et forbrukslån? Når du først begynner å lete etter et bra og billig forbrukslån oppdager du raskt at det ikke alltid er fullt så enkelt som du kanskje trodde. Det er en rekke faktorer som spiller inn når bankene avgjør hvor mye du kan låne og hvilken rente du får tilbud om, men det er også flere ting du som låntaker bør undersøke og sette deg inn i før du bestemmer deg for hvilket lån du skal søke om.

 

Minimumskrav

Alle banker stiller en del absolutte minimumskrav til alle som søker om lån. For å i det hele tatt få søknaden din vurdert må du oppfylle disse. Nøyaktig hvilke krav som stilles vil variere noe fra bank til bank.

Alder

De fleste banker som fokuserer på kreditt og forbrukslån har en nedre aldersgrense som ligger på 21-23år. Du finner også banker med aldersgrenser på hele 25år, mens f.eks. Bank Norwegian ikke har noen nedre aldersgrense. Hos Bank Norwegian er altså minimumsalderen 18år, men du må fremdeles være en trygg betaler med ryddig økonomi for å få lån.

Inntekt

Alle banker stiller krav til at du har en fast, liknet inntekt. Mange banker krever også at den må være på minimum 150 000 – 250 000kr. Inntekten din er en viktig faktor når banken vurderer hvor mye penger du skal få låne.

Norsk statsborgerskap

For å få låne penger må du i de fleste tilfeller være norsk statsborger, men noen få banker krever kun at du er i folkeregistret og har adresse i Norge.

Betalingsanmerkninger og inkassosaker

Det er ingen banker som gir deg et usikret lån hvis du har betalingsanmerkninger eller inkassosaker gående mot deg. Hvis du ikke betaler regningen din i tide eller lar være å betale avdragene på gjelden din vil motparten opprette en inkassosak på deg og selge gjelden din til et kreditorselskap som spesialiserer seg på å kreve inn gjeld.

Hvis du ikke betaler selv etter at det har blitt opprettet en inkassosak får du en betalingsanmerkning. Dette blir tilgjengelig for bankene når du søker om lån og viser dem at du ikke gidder eller har mulighet til å betjene gjelden din. Da sier det seg selv at banken ikke ønsker å låne deg penger.

 

Individuell kredittvurdering

Når du søker lån er det banken som avgjør om du får låne penger, hvor mye du får låne og hvilken rente du må betale. Det er kredittscoren din som avgjør dette.

Inntekt og gjeld

De to viktigste faktorene når banken skal regne ut kredittscoren din er lønn og gjeld. Jo høyere lønn du har i forhold til gjeld, jo bedre betalingsevne har du og dette er viktig når du ikke stiller sikkerhet for lånet. Jo høyere lønn og mindre gjeld du har, jo mer får du låne av banken.

Andre faktorer

Inntekt og gjeld er de faktorene som vektes tyngst i bankens vurdering av søknaden din, men de trekker også inn en rekke andre faktorer som vil påvirke utfallet. Eksempler på dette er yrke, utdanning, alder, bosted osv. Når banken tar en avgjørelse har de gjort en helhetlig vurdering for å estimere hvor sannsynlig det er at du kommer til å betale tilbake lånet.

Lånekostnader

Så du tilfredsstiller bankens minimumskrav og de gir deg et tilbud. I resten av artikkelen skal vi se nærmere på den viktigste informasjonen du må sette deg inn i før du aksepterer et lån.

Lånebeløp og nedbetalingstid

Det første vi tar for oss er lånebeløpet og nedbetalingstiden. For det første bør du aldri låne mer penger du faktisk trenger. Dette er fordi det koster penger å låne penger og hvis du ikke trenger pengene er det jo penger rett ut vinduet. Du bør heller ikke lån mindre enn du trenger ettersom du da sitter igjen med et dyrt lån uten å ha løst problemet som var hovedgrunnen til at du søkte om lånet.

Det gjelder også å finne en god balanse på nedbetalingstiden av lånet. Jo større lånet er, jo lengre nedbetalingstid er det vanlig å ha. Før du kan bestemme deg for nedbetalingstiden må du få oversikt over økonomien slik at du kan se hvor mye du faktisk har råd til å betale tilbake hver måned. Da unngår du at regningene forfaller og det påløper purregebyrer.

Ettersom du betaler renter på lånet og rentekostnaden er en funksjon av tid, altså at de vokser med tiden, bør du alltid betale ned forbrukslån så raskt som mulig. Jo lengre tid du bruker, jo dyrere blir lånet.

Veldig mange banker tilbyr fleksibel nedbetaling og de aller fleste lar deg betale ned lånet raskere enn avtalt uten at det påløper gebyrer.

 Nominell og effektiv rente

Når du låner penger må du alltid betale rente. Renten er prisen for å låne penger og det er dette banken lever av. Når banken låner ut penger går de glipp av avkastningen de kunne fått ved å investere dem et annet sted, og de må påta seg risikoen for at du ikke betaler dem tilbake. Når risikoen øker, krever banken bedre avkastning på lånet. Det er derfor usikrede forbrukslån har høyere rentesatser enn f.eks. et boliglån med sikkerhet i bolig.

Vi skiller mellom det vi kaller nominell og effektiv rente. Den nominelle renten er prisen for penger som vi pratet om tidligere og er det du betaler for selve lånet av pengene. Den effektive renten er det du faktisk betaler for å låne penger.

De fleste banker opererer med etableringsgebyrer og termingebyrer som skal dekke kostnadene knyttet til administrasjon av låneforholdet. Når disse kostnadene legges på den nominelle renten får vi det vi kalle den effektive renten. Den effektive renten inkluderer altså alle kostandene knyttet til lånet og er den du bør fokuserer på når du låner penger.

 Ulike administrasjonsgebyrer

Som nevnt over påløper det alltid administrasjonsgebyrer knyttet til lånet ditt. De vanligste er etableringsgebyret som du betaler én gang og det månedlige termingebyret du betaler hver måned. Betaler du regningen for sent får du som regel et purregebyr og andre gebyrer kan også forekomme. På store lån vil ikke disse gebyrene påvirke den effektive renten noe særlig, men på mindre lån vil de ofte utgjøre en stor forskjell. Det er derfor viktig å sammenlikne lånekostnader hos flere ulike banker i tillegg til den nominelle renten.

 

 

 

 

 

Anbefalte privatlån
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  Fra 6,99% Rente fra
  12 - 180 Måneder Varighet
  21 Min. alder
  Eff. rente 11,90%, kr 150.000, o/5 år. Kostnad kr 46.600, totalt kr 196.600
 • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
  Fra 8,99% Rente fra
  12 - 180 Måneder Varighet
  23 Min. alder
  Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  Fra 7,90% Rente fra
  12 - 180 Måneder Varighet
  23 Min. alder
  Eff.rente 16,24%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 900,-, Totalt: 93.068,-
Anbefalte artikler
WP_Post Object ( [ID] => 940 [post_author] => 1 [post_date] => 2020-04-15 07:44:20 [post_date_gmt] => 2020-04-15 07:44:20 [post_content] => [post_title] => [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => 940 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2020-05-05 13:34:05 [post_modified_gmt] => 2020-05-05 13:34:05 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://www.xn--lne-penger-15a.com/?p=940 [menu_order] => 1 [post_type] => nav_menu_item [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw [db_id] => 940 [menu_item_parent] => 0 [object_id] => 380 [object] => relevanter_artikler [type] => post_type [type_label] => Relevanter artikler [url] => https://www.xn--lne-penger-15a.com/forbrukslan/har-du-betalingsproblemer/ [title] => Har du betalingsproblemer? [target] => [attr_title] => [description] => [classes] => Array ( [0] => ) [xfn] => ) inkasso ved betalingsproblemer

Har du betalingsproblemer?

Man bør selvfølgelig aldri ta et lån med mindre du er sikker på at du kan betale tilbake. Selv om du er forsiktig kan det dessverre dukke opp uforutsette hendelser hvor man får betalingsproblemer likevel. Du kan plutselig miste jobben din, eller bli truffet av en eller flere større uventede regninger som du er nødt til å dekke.

Les mer
Anbefalte sider
 • Gratis tjeneste
 • Uforpliktende søknad
 • Raskt svar

Låne-penger.com er en uavhengig finansportal. Vi sammenligner kun banker som er lisensierte finans - og kredittselskaper regulert av Finanstilsynet. Tjenesten er helt gratis og alle lånesøknader hos våre samarbeidspartnere er helt uforpliktende.