Skriv omtale
×
Rating

  Send omtale
  spar penger

  Her er 15 tips for bedre privatøkonomi i 2022

  Er du fattig etter julefeiringen? Her er 15 bra tips for en bedre økonomisk hverdag i 2022.

  1. Skaff deg full oversikt over 2021

   Sjekk selvangivelsen og nettbanken og se hva du brukte penger på i fjor. Skaff deg full oversikt over lån, sparekonto, aksjer, alle inntekter og utgifter. Først når du ser hva du bruker penger på og hva du får inn i måneden kan du gå videre til punkt 2 på listen og sette opp et ordentlig gjennomtenkt budsjett,

  2. Sett opp et budsjett for 2022

   Ta utgangspunkt i normale måneder som oktober og november. Se hvor mye penger du bruker disse månedene og hvor mye du får inn på kontoen. Sett opp et budsjett ut fra dette.

  3. Bygg en bufferkonto

   Sats på å bygge en bufferkonto med minst 3 månedslønner på sikt. Om du ikke klarer dette så husk at all sparing teller – det er bedre å ha noen tusenlapper på bufferkontoen enn ingenting.

  4. Selg ting du ikke bruker

   Det du ikke lengre vil ha kan ligge øverst på andres ønskeliste Bruk sider som Finn.no og Facebook Marketplace og selg ting som opptar plass i skuffer, skap og i boden.

  5. Ta et møte med banken

   De fleste nordmenn har boliglån og dette er ofte det største lånet man har. Kan du få billigere rente på lånet kan du spare mange tusen kroner. Sliter du økonomisk kan du be om avdragsfrihet noen måneder og kun betale renter. Sammenlign alltid vilkår når du skal låne penger og bytt bank til den som kan gi deg det billigste lånet. Boligprisene stiger stadig og sansynligvis har boligen din steget i verdi siden du kjøpte den. Ta en ny takst og du står sterkere for å reforhandle dine villkår hos banken.

  6. Refinansier dyre lån

   Kanskje har du dyre smålån, smslån og forbrukslån? Ved en refinansiering kan du bake inn disse lånenen i et nytt lån med bedre villkår. Du kan søke om refinansiering med sikkerhet i bolig eller velge å refinansierer med et forbrukslån med bedre renter og villkår. På den måten får du lavere rente og færre fakturaavgifter.

  7.  Kredittkort kan være en kortsiktig løsning

   Er du blakk i januar kan du velge å betale med kredittkort. Kredittkort har ofte en rentefri periode på opptil sju uker. Du må alltid betale ned før den rentefrie perioden er over for at det skal lønne seg å bruke kredittkort – gjør du ikke det tilkommer dyre renter. Tenk på at et lån uten sikkerhet nesten alltid er dyrere enn et lån med sikkerhet i bolig.

  8. Betal ekstra skatt

   Du får nytt skattekort i januar 2022 – skattetrekket er basert på det du tjente i fjor. Ved å velge et høyere skattetrekk kan du gardere deg mot baksmell og i beste fall få tilbake på skatten neste år.

  9. Betal ned dyre lån først

   Det er imidlertid viktig å betale ned lån med riktig rekkefølge. Begynn med de dyreste, spar studielånet til slutt. Når du har betalt ned alle de dyre lånene, og boliglånet er på 75 % av boligverdien, kan du sette av penger til annen sparing, som aksjefond.

  10. Kutt ned på småutgifter på daglig basis

   Dropp utekaffen og sjokoladen på bensinstasjonen. en grillpølse i morgen og et ukeblad på Narvesen. En kaffe på vei til jobb hver dag kan koste deg 500 kroner på en måned. Ta med kaffe på termos hjemmenfra og spis restene fra gårdagens middag til lunsj.

  11. Spar penger på matbudsjettet

   Ved å handle en gang i uken, plannlegg middager og skrive en gjennomtenkt handle liste handleliste kan du spare mange penger per måned på matbudsjettet. Legger du til et mål om å ikke kaste mat, men alltid bruke rester til lunsj og matpakke kan du spare både penger og miljø.

  12. Sjekk forsikringene dine

   Sammenlign priser og se over alle forsikringer – kanskje er du overforsikret og kan ta bort noen? Kanskje har du reiseforsikring på kredittkortet eller en livsforsikring via jobben?

  13. Sjekk nettbanken minst 1 gang i uken

   Sett automatisk trekk til sparing samt ha autotrekk på faste regninger.

  14. Sammenlign strømavtaler

   Strøm er dyrere en noengang. Sammenlign strømavtaler og bytt til billigste strøm.

  15. Prøv et kjøpestopp

   Det er stadig flere som velger å ikke handle unødvendige klær og produkter. Se over hva du har i skapet og arranger byttedag med venner. Unngå spontan shopping ved  alltid vente en dag med å kjøpe det du får lyst på.

  Av Britt Pedersen 03 juni 2022
  Samlet vurdering av Låne Penger
  star star star star star
  star star star star star
  3,8 / 5
  Gjennomsnitt - basert på 38 anmeldelser
  • Gratis tjeneste
  • Uforpliktende sammenligning
  • Oversiktlig

  Låne-penger.com er en uavhengig finansportal. Vi sammenligner kun banker som er lisensierte finans - og kredittselskaper regulert av Finanstilsynet. Tjenesten er helt gratis og alle lånesøknader hos våre samarbeidspartnere er helt uforpliktende.