Skriv omtale
×
Rating

  Send omtale
  Forskjellen på nominell og effektiv rente

  Forskjellen på nominell og effektiv rente

  Man må vurdere alt av renter og gebyrer. I tillegg til at man kan vurdere hva man eventuell får av skattereduksjon på grunn av lånet. For å gjøre dette enklere for folk flest, så har man innført et begrep som heter effektiv rente.

  Selv om tanken med å innføre dette opprinnelig var at det skulle bli enklere å forholde seg til.  Det har blitt mer vanlig at folk blir frustrert over at det finnes to like begreper som betyr forskjellige ting. I stedet for at det blir enklere, så er det flere som gir opp å forstå. Det er praktisk å sette seg inn i hva som er forskjellen mellom effektiv rente og nominell rente. Det er den renten banken eller tilbyderen bruker som pris på lånet de tilbyr deg.

  Selv om hensikten er å forenkle forståelsen av renter for forbrukerne trenger man å forholde seg til begge begrepene. Man kan for eksempel kun trekke fra nominell rente på skatten. Den effektive renten representerer den faktiske prisen du betaler for lånet, og den kan benyttes for å sammenlikne prisene på forskjellige lån slik at du finner det som er billigst. Hvis du sammenlikner lån ved hjelp av nominell rente, så kan du få en overraskelse i forhold til gebyrer. Selv om effektiv rente gir deg et bedre bilde av prisen for et lån, så er det viktig å være oppmerksom på at denne renten vil være forskjellig i forhold til størrelsen på lånet. Grunnen til dette er at gebyrene oftest er de samme, og disse vil da utgjøre forskjellen i den effektive rentesatsen ved forskjellige rentenivåer.

  Nominell rente

  Nominell rente er den årlige renten du har på lånet ditt. Selv om man får oppgitt en nominell rente når man får et lån, så betyr ikke dette at det er prisen uansett hva som skjer. De siste årene har man vært bortskjemt med at styringsrenten som settes av sentralbanken har vært lav og stabil. På grunn av dette så har ikke nominell rente man har fått endret seg spesielt mye. Likevel kan du forvente at denne endrer seg hvis nevnte styringsrente endrer seg. I dag vil dette i hovedsak kun skje hvis den går oppover. Grunnen til dette er at den ikke kan bli stort lavere enn den er i dag uten å bli negativ.

  Effektiv rente

  Effektiv rente er basert på nominell rente. Man regner sammen det årlige beløpet som den nominelle renten utgjør, og legger til alle gebyrer, som etableringsgebyr, månedlige gebyrer og eventuelle andre gebyrer, så bruker man dette beløpet for å finne den effektive renten. Dette er grunnen til at det er enklere å sammenlikne lån med den effektive renten. Da får man en prosentsats som beskriver hva lånet koster i forhold til beløpet du ønsker å låne. For banken selv er det vanskelig å benytte denne renten i sine beregningsformler da den endrer seg i forhold til beløp. For dem er det enklere å benytte nominell rente som er lik uansett beløp, med mindre man får lånet delt opp i beløpsnivåer og får en rente for hvert nivå. Det er vanlig når man får boliglån.

  Anbefalte privatlån
  • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
   Fra 5,03% - 49,92% Rente fra
   12 - 180 Måneder Varighet
   21 Min. alder
   Eksempel: Eff. rente 10,64%, 120.000,- o/5 år, kostnad kr 33.290, totalt 153.290,-
  • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
   Fra 8,38% Rente fra
   12 - 180 Måneder Varighet
   20 Min. alder
   Eksempel: Eff.rente 12,73%, 100.000,- o/2 år, etabl.geb. 0, kostnad 12.665,-totalt: : 112.665.-
  • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
   Fra 6,82% Rente fra
   12 - 180 Måneder Varighet
   20 Min. alder
   Eksempel: Eff. rente 12,00 % 150 000 kr o/5 år, kostnad 50 200 kr, totalt 200 200 kr.
  Siste publiserte artikler
  Anbefalte sider
  • Gratis tjeneste
  • Uforpliktende sammenligning
  • Oversiktlig