Skriv omtale
×
Rating

  Send omtale
  inkasso forbrukslån

  Økt styringsrente påvirker alle typer lån

  Sentralbankens besluttning om å heve styringstrenten til 0,75% vil først og fremst ramme boliglånskunder, men renteøkninger vil også kunne merkes på mindre lån som forbrukslån og smålån på sikt. Det er viktigere enn noensinne å sammenligne lån når du skal låne penger.

  Krigen i Ukraina og faren for økt inflasjon har fått Norges Bank til å sette opp styringsrenten med 0,25% . De har også varslet for fortsatt renteøkning på til sammen ytterlige syv rentehevinger innen 2024. Allerede nå kan vi se at storbankene følger etter. Både DNB og Nordea melder at de justere renten på boliglån med inntil 0,25 prosentpoeng.

  Boliglånskunder blir hardt rammet

  Det er først og fremst boliglånskunder som blir berørt av høyere renter. Lånene er ofte i millionklassen og da vil renteøkninger merkes godt i lommeboken. Hvor hardt norske boliglånskunder blir rammet avhenger helt av hvor mye gjeld du har og hvor mye renten stiger.

  Påvirker også andre lån

  At rentene stiger rammer først og fremst landets boliglåntakere, der selv den minste økningen kan få store konsekvenser. Mest berørt er folk i storbyene der boligprisene er høye og hvor en stor del av den disponible inntekten brukes på å betale boligkostnader.

  Men høyere renter påvirker ikke bare boliglån, men også mindre lån. Skal du låne penger, enten det er et forbrukslån, smålån, sms lån eller et annet lån uten sikkerhet, kan du regne med høyere rentekostnader nå som Norges Bank setter opp styringsrenten. Storbankene låner penger av Norges bank, og må justere renten ut fra styringsrenten. Mindre aktører innen forbrukslån låner penger fra storbankene og må derfor forholde seg til bankenes stigende renter.

  Hva kan du gjøre?

  Som privatperson kan du binde renten allerede nå, da vet du hva lånet kommer til å koste deg. Du kan også velge fastrente på endel av lånet og fortsatt ha flytende rente på resten. Har du bolig kan du se på muligheten til å refinansiere boliglånet, har boligen din økt i verdi kan du få bedre villkår på lånet og på den måten kompensere for økte renter.

  Skal du låne penger er det viktigere en noensinne å sammenligne lånegivere og kostnader ved lån. Har du betalingsproblem på grunn av høyere renter så er et alternativ å øke nedbetalingstiden på lånet – men tenk da på at selv om du får en lavere månedskostnad så blir totalkostnaden for lånet dyrere.

  Britt Pedersen
  Av Britt Pedersen
  17 mars 2023
  Anbefalte privatlån
  • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
   Fra 5,03% - 49,92% Rente fra
   12 - 180 Måneder Varighet
   21 Min. alder
   Eksempel: Eff. rente 10,64%, 120.000,- o/5 år, kostnad kr 33.290, totalt 153.290,-
  • 10 000 - 600 000 Lånebeløp
   Fra 5,03% - 24,40% Rente fra
   12 - 180 Måneder Varighet
   20 Min. alder
   Eksempel: Eff. rente 11%, 200.000 o/10 år, Kostnad 122.092,- Totalt: 322.092,-
  Siste publiserte artikler
  Anbefalte sider
  • Gratis tjeneste
  • Uforpliktende sammenligning
  • Oversiktlig