Skriv omtale
×
Rating

  Send omtale
  Låne penger

  Slik kan valget av lån påvirke din økonomi

  Store prisforskjeller på forskjellige lån

  Det er store prisforskjeller mellom ulike typer lån. Velg den lånetypen som passer best for dine behov og som har de beste vilkår så du ikke betaler mer enn nødvendig for lånet ditt. Et såkalt minilån, eller sms lån som de mindre lån, noe feilaktig, kalles passer for deg som trenger å låne penger over en kortere periode. Vær imidlertid på vakt – de høye rentene risikerer å gjøre lånene veldig dyre.

  Hvis du trenger tilgang til penger litt nå og da, er kanskje et kredittkort det beste. Du vil da få en bestemt kredittramme som du låner penger fra. Når du nedbetaler kredittkortgjelden din, frigjøres kreditten, og du kan foreta ytterligere uttak. Når du bruker kredittkort fungerer det som et rentefritt lån så lenge du betaler tilbake før den rentefrie perioden er over. Går du over den er et kredittkort meget dyrt-

  Hvis du trenger å ta et større lån, for eksempel for å kjøpe bil eller renovere boligen din, så er et større forbrukslån det beste for deg. Renten på et forbrukslån er lavere enn et minilån eller smålån, men høyere enn et lån med sikkerhet i bolig. Når du vet hvilken lånetype du skal søke, bør du alltid sammenligne långiver og banker med hverandre. På denne måten kan du finne det billigste forbrukslånet og spare tusenvis av kroner.

  Lån med sikkerhet i bolig

  Låne med eller uten sikkerhet?

  Om du skal låne penger med eller uten sikkerhet avhenger av hva du skal bruke lånet til. Velger du et lån uten sikkerhet betyr at du ikke trenger å stille pant for lånet. Det gir deg fleksibiliteten til å bruke pengene til akkurat det du vil. Du kan imidlertid regne med en høyere rente enn hvis du låner med sikkerhet.

  Hvis du låner med sikkerhet i bolig, stiller du leiligheten eller huset som sikkerhet for lånet – som også begrenser bruken av pengene fordi banken ofte vil at du skal gjøre noe spesifikt med pengene som å pusse opp kjøkkenet eller andre prosjekt.

  Refinansier og reduser renteutgiftene

  Har du flere smålån og betaler dyre rentekostnader hver måned? Du kan samle lån og kreditter i et refinansieringslån og dermed senke renteutgiftene og frigjøre mer penger hver måned.

  Når du refinansierer tar du opp et nytt lån som tilsvarer din totale gamle gjeld av smålån men til en lavere rente. Ved å samle lån får du ikke bare ned de månedlige renteutgiftene, mange ganger kan du også spare penger på reduserte gebyr og avgifter.

  Se opp for skjulte avgifter

  Før du bestemmer deg for et lån, er det viktig at du går gjennom hvilke gebyrer og avgifter som tilkommer lånet så du vet den totale kostnaden. Det er lett å se seg blind på renten og dermed få en uønsket overraskelse når du mottar din første månedlige faktura.

  Vanlige avgifter når du låner penger

  • Etableringsgebyr
  • Termingebyr
  • Påminnelsesgebyr

  Når du sammenligner långiverens vilkår og kostnader, er et godt tips å fokusere på de effektive rentene på lånene. Denne renten inkluderer alle kostnader for lånet, inkludert andre gebyrer, som den nominelle renten ikke gjør.

  Britt Pedersen
  Av Britt Pedersen
  30 desember 2022
  Anbefalte privatlån
  • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
   Fra 5,03% - 49,92% Rente fra
   12 - 180 Måneder Varighet
   21 Min. alder
   Eksempel: Eff. rente 10,64%, 120.000,- o/5 år, kostnad kr 33.290, totalt 153.290,-
  • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
   Fra 6,82% Rente fra
   12 - 180 Måneder Varighet
   20 Min. alder
   Eksempel: Eff. rente 12,00 % 150 000 kr o/5 år, kostnad 50 200 kr, totalt 200 200 kr.
  • 10 000 - 600 000 Lånebeløp
   Fra 5,03% - 24,40% Rente fra
   12 - 180 Måneder Varighet
   20 Min. alder
   Eksempel: Eff. rente 11%, 200.000 o/10 år, Kostnad 122.092,- Totalt: 322.092,-
  Siste publiserte artikler
  Anbefalte sider
  • Gratis tjeneste
  • Uforpliktende sammenligning
  • Oversiktlig