Skriv omtale
×
Rating

  Send omtale
  forbrukslån til oppussing

  Forbrukslån til oppussing

  Har du et oppussingsprosjekt du gjerne skulle ha gjennomført? Mange nordmenn drømmer om å pusse opp og det er et stort fokus på interiør og oppussing her i Norge. En undersøkelse som Kantar har gjort for Byggmax viser at hele 8 av 10 nordmenn planlegger å pusse opp under sommer. De fleste vil male og et flertall vil pusse opp utendørs under den varme årstiden.

  Man kommer seg imidlertid ikke unna at oppussing gjerne medfører svært store utgifter. Dette gjør at det kan være vanskelig å få finansiert prosjektet Mange velger å låne penger til oppussing. Dette kan man gjøre enten i form av å øke boliglånet eller ved å ta opp et forbrukslån.

  Så mye penger pusser vi opp for

  I snitt planlegger vi å bruke rundt 60 000 kroner på oppussing og de fleste vil utføre oppussingen selv. Under korona pandemien fikk stadig flere smaken for hjemmefiksing. Mange pusset opp hjemme og denne trenden fortsetter i 2022.

  Mange tar opp lån til oppussing

  Å låne med sikkerhet i bolig er det beste alternativet, men om du ikke har mulighet til å utøke boliglånet til oppussingprosjektet, så kan du pusse opp ved hjelp av et forbrukslån. Renten på et forbrukslån er høyere, men om du har økonomi til det er dette et bra alternativ og mye billigere enn å bruke kredittkort til mindre oppussingsprosjekt.

  Forbrukslån og oppussing

  Forbrukslån er en populær låneform for mange. Altså er det ikke slik at det bare er de med dårlig råd som tar opp forbrukslån. Dette tyder på at det er andre ting enn raske penger som appellerer til låntakerne. Denne enorme friheten med midlene er sannsynligvis noe av bakgrunnen for populariteten til låneformen.

  Fordeler med forbrukslån til oppussing

  • Forbrukslån er fleksible – Långiver stiller ingen krav til hvordan du skal bruke pengene. Det betyr at et oppussingsprosjekt raskt og enkelt kan finansieres ved hjelp av et forbrukslån.
  • Du får relativt hurtig svar – lån uten sikkerhet har relativt enkel saksgang. Så lenge du sender inn søknaden elektronisk og signerer med Bank-ID kan du regne med svar samme dag. Det normale er at pengene utbetales i løpet av en til to virkedager etter godkjent søknad.
  • Du kan låne penger til de fleste prosjekt – en av hovedgrunnene til at forbrukslån er så attraktive for de som ønsker å pusse opp i boligen sin. Du kan låne inntil 600.000 på flere av lånene og derfor er de fleste oppussingsprosjekter mulige å gjennomføre.

  Ulemper med forbrukslån til oppussing

  • Din betalingsevne er den eneste sikkerheten – Fallgruven med forbrukslån ligger også i låneformens natur. Grunnen til at de kalles for lån uten sikkerhet er at långiver ikke tar pant når lånet innvilges. Her er det kun en vurdering av din betalingsevne som blir grunnlaget for en godkjenning.
  • Forbrukslån lån med stor risiko, både for deg og banken. Du må være helt sikker på at økonomien er bærekraftig nok til å betjene lånet. Og långiver på sin side tar høyde for risikoen ved hjelp av høy effektiv rente.
  • Høy effektiv rente Det er vanlig at denne ligger på mellom 15% og 25% avhengig av lånebeløpet ditt. Altså er forbrukslån til oppussing svært kostbare lån. Hvis du velger en lang nedbetalingstid vil du betale mange, mange tusen kroner i renteutgifter.
  • Lang nedbetalingstid – Det være fristende å gå for et fleksibelt forbrukslån når man kan få det innvilget relativt enkelt. Dette fører ofte til at nedbetalingen av lånet tar lenger tid enn planlagt. Og koster deg totalt sett en god del mer enn det som er gunstig.

  Låne penger til oppussing

  Ikke lån mer enn du trenger i forbrukslån

  Det er fort gjort at ting går litt over stokk og stein når man skal pusse opp. Hvis man også får tilgang på nærmest ubegrenset med midler er det mange som går langt over budsjettet. Finansierer du med forbrukslån er dette generelt en dårlig idé.
  Du må huske på at forbrukslån er dyre. Det er en grunn til at det er så enkelt å få utbetalt lånet såpass raskt. Dette handler om hvor mye banken potensielt kan tjene på lånet ditt. Jo mer du låner, jo mer tjener långiver på deg.

  Derfor er det viktig at du ikke låner mer enn absolutt nødvendig uten sikkerhet. Det beste du kan gjøre er å sette opp et budsjett i forkant av lånesøknaden. Skaff deg noen pristilbud fra forskjellige håndverkere og kikk på innkjøpspriser.
  Hvis du har et skikkelig budsjett på plass vil det være lettere å takke nei til et større forbrukslån til oppussing. Da sørger du for at nedbetalingsperioden ikke trenger å bli lang, og at lånet blir overkommelig å betjene.

  Hold nedbetalingstiden så kort som mulig

  Videre er det svært viktig at du forsøker å redusere nedbetalingstiden på forbrukslånet så mye som mulig. Dersom du går for et fleksibelt forbrukslån eller en lengre nedbetalingsperiode kan du ende opp med å betale mer i renter enn i lånebeløp.
  Dette handler om at forbrukslån fungerer som annuitetslån. Her blir rentene beregnet av resterende gjeldsbeløp fra måned til måned. Hvis du da går for en lang nedbetalingsperiode øker også renteutgiftene.

  Dall beste for privatøkonomien din om du reduserer nedbetalingstiden din. Hvis du har muligheten til å betale mer i månedsavdrag enn långiver krever bør du gjøre det. Og hold deg langt unna avdragsfrie perioder.
  Disse gir deg kanskje litt pusterom i hverdagen. Men når det kommer til forbrukslån skal du ha økonomi til å betjene det som tenkt. En utsettelse av nedbetalingen vil føre til høyere renteutgifter totalt sett.

  Skaff deg det billigste forbrukslånet til oppussing

  I tillegg til nedbetalingsperioden er det også viktig å skaffe en gunstig rente på forbrukslån til oppussing. Når vi snakker om en god effektiv rente på forbrukslån er alt under 20% bra, og under 15% veldig bra.

  Husk på at renten vil henge mye sammen med lånebeløpet ditt. Et større beløp medfører som oftest en noe lavere effektiv rente. For å få god oversikt over forbrukslånmarkedet bør du benytte deg av en anbudsside. Her får du tilbud fra flere långiver med én enkelt søknad. Disse er det lurt å måle opp mot et par andre aktører på markedet før du låner til oppussingsprosjektet.

  Les mer: Hva skal du se etter når du tar forbrukslån?

  Britt Pedersen
  Av Britt Pedersen
  30 desember 2022
  Anbefalte privatlån
  • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
   Fra 5,03% - 49,92% Rente fra
   12 - 180 Måneder Varighet
   21 Min. alder
   Eksempel: Eff. rente 10,64%, 120.000,- o/5 år, kostnad kr 33.290, totalt 153.290,-
  • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
   Fra 6,82% Rente fra
   12 - 180 Måneder Varighet
   20 Min. alder
   Eksempel: Eff. rente 12,00 % 150 000 kr o/5 år, kostnad 50 200 kr, totalt 200 200 kr.
  • 30 000 - 400 000 Lånebeløp
   Fra 8,2% Rente fra
   12 - 180 Måneder Varighet
   25 Min. alder
   Eksempel: Eff.rente 10,36 %, 130 073 kr, o/5 år, kostnad kr 35 010, totalt kr 165 083,-
  Siste publiserte artikler
  Anbefalte sider
  • Gratis tjeneste
  • Uforpliktende sammenligning
  • Oversiktlig